“The difference between style and fashion is quality.”

Giorgio Armani

Cykeln är din viktigaste accessoar

Cykeln är din viktigaste accessoar

– Vi ville förändra hur folk ser på cykeln. Den har så stor potential att vara mer än ett bra transportmedel. Du syns verkligen på din cykel runt om på stan, det gör den till en av dina viktigaste accessoarer, säger Christian Linde som driver cykel- och livsstilsmärket Velorbis tillsammans med danske kollegan Kenneth Bødiker sedan 2005.

Den lokala cykelkulturen i Köpenhamn, som räknas som en av världens främsta cykelstäder, och Danmarks starka designtradition märks i allt som Velorbis gör.
Alla modeller är klassiska stadscyklar (på danska bedstemorcykel och bedstefarcykel) där cyklisten sitter upprätt och bekvämt. Bakom tillverkningen står en tysk cykeltillverkare som har en lång tradition av traditionell cykelbyggarkonst. Ramarna sätts samman med så kallade rörkopplingar istället för att, som på billigare cyklar, svetsas samman. Vissa modeller har ballongdäck som ger en naturlig dämpning över till exempel kullersten. Varje cykel har även en krok ovanför pakethållaren för att kunna hänga upp sin väska på under färden. Läder och trä används hellre än plast i detaljer. Traditionell hantverkskonst blandas med modern teknik; till exempel tänds cykellamporna automatiskt när det blir mörkt ute.

Vid sidan om cyklarna designar och tillverkar Velorbis även en rad cykeltillbehör och har tagit fram både cykelkorg och framakethållar som monteras i ramen istället för på styret för att ge bättre balans i svängar.
– Vi ser hela cykeln som ett designobjekt. Sedan 2007 gör vi även en hel kollektion med väskor i läder i samma ride with style-filosofi som cyklarna. Det gör oss till en udda fågel i cykelbranschen. Vi visar hellre upp våra cyklar och väskor på modemässor i Köpenhamn eller Florens än på cykelmässor, berättar Christian Linde.
Designsamarbetena har inte låtit vänta på sig. Louise Vuitton har använt cyklarna i sina fotograferingar och i somras inledde Velorbis ett samarbete med Fritz Hansen. Tillsammans togs limited edition-modellen Arrow Seven 60 fram som en hyllning till de ikoniska stolarna i Serie 7 som firar 60 år i år. När Christian och Kenneth – som själva står för all design – skulle ta fram väskor till samma kollektion, spenderade de mycket tid på ett danskt designmuseum för att inspireras av hur väskorna såg ut i slutet av 1950-talet.

I dag tillverkar Velorbis 5 000 cyklar varje år och har egna butiker i Köpenhamn, Stockholm, Oslo, Stavanger och Bangkok. Men det som i dag är en stor framgångssaga, både design- och affärsmässigt, startade i kölvattnet av en tragedi. I juli 2005 lamslogs Londons kollektivtrafik av ett flertal bomber. Veckorna efter attentaten tömdes stadens cykelbutiker och cykeln blev för många Londonbor det naturliga sättet att ta sig fram i vardagen. Det gällde även Kenneth och Christian som då arbetade som revisorer på Deloitte i London.
– Vi såg affärsfolk i klassiska kostymer och skinnportföljer cykla på mountainbikes och insåg att det fanns ett stort hål på cykelmarknaden som vi nu lägger all vår tid på att fylla.


Fakta: Velorbis

- Velorbis tillverkar exklusiva cyklar för stadscykling, cykeltillbehöver, som korgar i aluminium, samt väskor och accessoarer för modebranschen. Företaget designar och tillverkar även produkter för heminredning. Produkterna har sålts på såväl Illum Bolighus, Illum och Magasin i Köpenhamn som Illum Bolighus och NK i Stockholm. Märket har även haft en pop-up butik på Moodgallerian i Stockholm under 2014 och kommer att utöka med fler återförsäljare i Sverige under 2016.
- De före detta Londonrevisorerna Christian Linde och Kenneth Bødiker startade Velorbis 2005.
- Storsäljarmodellerna är Scrap Deluxe Gents/Ladies och Kopenhagen Ladies samt weekend-väskan i läder.
- Arrow Seven 60 är en limited edition-modell som Velorbis gjort i ett designarbete med Fritz Hansen.
- Modellerna i Giro d´Stil cyklar på är Velorbis toppmodeller Victoria och Churchill Balloon som sedan kommer att säljas på www.velorbis.com efter eventet.

Gilla oss

Nödnumret - tel 08 84 28 07

Nödnumret - tel 08 84 28 07 Osäker på hur du ska klä dig på festen eller mötet? Ring så tipsar vi!

Dygnet-runt-öppet

Dygnet-runt-öppet Ring och boka tid, så öppnar vi butiken för dig.

Resturang Agnes

Resturang Agnes Stockholms trevligaste och bästa resturang
KLAPPJAGT

Butiker

Sturegallerian
Telefon: 08-678 41 41
E-post: Mail

Hornsgatan 41
Telefon: 08-84 28 07
E-post: Mail

Norrlandsgatan 21
Telefon: 08-20 41 41
E-post: Mail